La CIB acull la visita del ministre d’Economia d’Israel, Nir Barkat
La presidenta del consell de la comunitat recorda que “som d’aquí i ens costa entendre que hi hagi moviments antisemites”
La Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), la més antiga i més nombrosa de Catalunya, ha rebut la visita del ministre d’Economia i Indústria d’Israel, Nir Barkat. Barkat ha estat acollit per la presidenta del consell de la comunitat, Dàlia Levinsohn, la vicepresidenta de la junta directiva, Elisabeth Buch, i pel director institucional i de la Fundació Hatikvah, Ari Messer. El ministre ha mantingut una trobada amb un grup de nois i noies de l’Escola Hatikvah, amb qui ha dialogat sobre la situació política i ha respost les seves preguntes sobre diverses qüestions.
En declaracions als mitjans de comunicació, el ministre Barkat ha subratllat que “Tenim una excel·lent relació amb la ciutat, ens encanta Barcelona, Israel està enamorat de Barcelona. Estic segur que aquesta relació no només continuarà, sinó que florirà i millorarà”. “Des de el meu punt de vista les relacions d’Israel amb Barcelona no estan perjudicades. Som aquí per fer més i millors acords, i per dir a la gent de Catalunya, de Barcelona, que els estimem i que volem fer més negocis amb vosaltres. Tenim un equip aquí que només pensa en com col·laborar millor, és una oportunitat per les dos bandes, de tenir més acords i més oportunitats. Només penso en com podem fer per millorar les relacions”, ha afegit.
Barkat ha assenyalat que “en aquest viatge no m’he vist amb l’alcaldessa Ada Colau, però estaria encantat de fer-ho. Vaig ser alcalde de Jerusalem, i com a tal em vaig concentrar en com col·laborar, i com millorar les relacions amb col·legues alcaldes. Ara, com a ministre d’Economia i Indústria, veig que hi ha un munt de cooperació per fer. El meu objectiu és com fer que 1+1 doni 3”.
L’ex alcalde de Jerusalem ha explicat que ha rebut “una acollida molt càlida, i vull donar les gràcies a les autoritats i la gent d’aquí, però una magnífica relació. També he dedicat temps a la universitat, parlant d’innovació amb els estudiants d’Esade. I també en trobar-me amb els joves de la comunitat israelita de Barcelona: estic honorat i commogut per l’acollida que m’han fet. Volia aprofitar l’avinentesa per donar les gràcies a la comunitat, és meravellós ser aquí i sóc feliç de ser-hi”.
Per la seva banda, la presidenta del consell de la CIB, Dàlia Levinsohn, ha recordat que “la comunitat israelita de Barcelona està registrada des el 1918. Som jueus, som catalans. Estem molt integrats a Barcelona, en tots els sectors de la vida: econòmica, social, cultural, esportiva… Som gent de Barcelona, i jueus. Hem lluitat sempre per ser uns més, essent jueus com som. Com a tals tenim un nexe molt important amb l‘Estat d’Israel, evidentment. Nosaltres som d’aquí, vivim aquí, i volem seguir vivint aquí. I ens costa molt entendre quan hi ha moviments antisemites”.
Levinsohn ha explicat que “el ministre Nir Barkat ha emocionat els nens i nenes, que són d’aquí, estudien en català, en anglès, en hebreu i en castellà. El ministre ha explicat el que passa en un llenguatge molt planer: que quan hi ha conflictes les persones han de seure i parlar. I els ha dit una cosa molt bonica, que li havia transmès el seu pare: com a benediccions que li va desitjar, que hagués de pagar molts impostos; i que tot el tingués, sapigués donar-ho. Per aquests nens aquesta trobada serà un record impressionant, i bo per la comunitat. Una comunitat el que ha de fer és mantenir la seva identitat, i transmetre-la. Aquesta és la feina que fem aquí, absolutament integrats a la societat catalana”.
“El ministre Barkat és un home de resoldre conflictes, no de començar discussions o buscar culpables. L’agermanament entre Tel-Aviv, Gaza i Barcelona és una eina pel diàleg, per seure i parlar, no per trencar res. Per parlar, per seure. Tothom té diferències. El trencament ens ha dolgut com a jueus”, ha insistit: “Els membres de la junta i el consell de la comunitat som els darrers a saber quina és la solució, però el que sí sabem és que si seuen a parlar totes les parts, trobarem coses en comú. Recordo quan l’alcalde Clos va fer l’agermanament amb Tel-Aviv: es volia anar cap al diàleg. Era una porta per començar a parlar. No a destruir”.
La presidenta del consell de la CIB ha lamentat que “l’alcaldessa Colau mai s’ha apropat a nosaltres, tot i que des del trencament de l’agermanament li hem enviat tres cartes que no ens ha respost. Ja arribarà. La comunitat israelita de Barcelona es va aixecar i va abandonar l’acte d’entitats centenàries de la ciutat del que fèiem part, en protesta perquè la declaració de trencament de l’agermanament amb Tel-Aviv i Gaza es fa un quart d’hora abans de l’acte. I no hem rebut res més”.



















